2001. november 8-án került bemutatásra Héty Péter Hív a szív című kötete a Debreceni Városi Zenei Könyvtárban.

A szép számban megjelent érdeklődőknek Bódis Szilvia (Kalipszis Egyetemi Színpad), Balatoni Emese és Szilvai Balázs (Főnix Diákszínpad) adták elő a versek jelentős részét, a szerző kommentárjaival. Farkas Zoltán gitárjátéka, valamint az előzetes programhoz képest "meglepetésként" fellépett Gyarmati Zoltán (Debreceni Dixieland Jazz Band) szaxofonos dallamai tették a gyertyafényes estét még hangulatosabbá.

Néhány részlet - kissé átdolgozva- a szerző elhangzott kommentárjaiból:

"Korábbi kiadványom után több olvasó is megkeresett, hogy hasonló hangvételű munkák megjelentetésére bíztasson, amit ezúton is köszönök. Nem lévén túl sok lehetőségem újabb munkák kivitelezésére, az tűnt legalkalmasabbnak, ha "kisöpröm" a fiókomban elfekvő verseimet, feljegyzéseimet. Ezeket fűztem egy laza szerkezetbe, négy fejezetcímmel ellátva. Mindezt - akárcsak a borító tervezését - még csak egy megérzés, egy hangulat vezérelte, de a későbbiekben konkrét mondandóvá fogalmazódtak, olykor nem is általam. Már a nyomdai előkészítés zajlott, amikor egy cikkben (ide kattintva elolvasható) a Nap és a szív analógiájáról olvastam, ahol tudományos érveket soroltak arra, hogy a naprendszer egészét jelenti a Nap, mivel pulzáló energiakitörései áthatják, majd visszatérnek központjába, akárcsak a vér a szívbe. Szellemi gondolkodók korábban ennek a két központnak az analógiáját már megfogalmazták a maguk módján. Ők nem csak az élet hétköznapi forrásainak nevezték őket, hanem a Szellem forrásainak, Vulkánusznak is. A könyvecske borítója ezt hivatott tükrözni.

A tartalmi elrendeződés is egy egységes lelki folyamatot képez le. Az első fejezet "Szív szavak születnek" címmel az említett szellemi forrás felismerésének élményét tükrözi. Az ebből születő idealista - a világ számára benső felismerését közvetíteni akaró - életállapotot a következő, "Élet mese" fejezetcím vezeti be. A világ azonban nem kíváncsi erre, el van saját látszat létének fenntartásával foglalva, és ez az "Illúziók végét" hozza a világot megváltoztatni, megváltani akaró számára. Nem is lehet mindezt másokra átruházni, mert a szívében rejlő tiszta, ősi forrásához mindenkinek magának kell eljutnia. Ennek benső megőrzése, saját, új, tiszta napunk - azaz életforrásunk - felragyogtatása és éberen tartása "Egy legfelsőbb szerelem" élményeként jellemezhető az utolsó fejezetcímmel. Ennek a négy lelkiállapotnak az egymásutániságába rendeződtek a "fiókversek", melyeket a továbbiakban Medi(s)tációk, azaz (medi)köztes (stációk)állapotok, címmel néhány meditatív gondolat zár le. A szív gondolatait, és az egész kiadványt - melyet nem irodalmi remekműnek szántam - tisztelettel ajánlom mindenkinek saját megélésére és tovább éltetésre.

Az egyes fejezetcímek alatt különböző, de mégis egységet képező forrásokból találunk idézeteket (pl. közmondások, Biblia, szufi és buddhista gondolkodók, Lao-Ce, Herman Hesse, Kahlil Gibran, John Coltrane, stb.) melyek - sok máshoz hasonlóan - hozzásegítenek benső, rendező őselvünk felismeréséhez. Ennek segítségével nem a világot kell megjavítani, hanem saját megváltozásunk által idővel majd a világ is megváltozik. A kis kötetet Bottyán Katalin illusztrációi teszik még szebbé, szervesen illeszkedve annak irányultságához. Rohanó világunkban remélhetőleg minél több ember szívének szolgálhat menedékül ez a könyvecske.

Külön köszönet a kiadvány támogatóinak: Kapitális Bt. (Debrecen), Suzuki Autóház (Polgár), M. Nyomdaellátó Kft. (Debrecen), Gramy KHft. (Budapest)

Debrecen, 2001. november 9.