A debreceni Kossuth téri tüntetők immár közel 500 napja tüntetnek megszakítás nélkül az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta. A tél és más időjárási viszontagságok sem szegték kedvüket, hogy éljenek véleményük szabad kinyilvánításának jogával. Az első időszakban tett fogadalmukat, miszerint addig maradnak, míg a mai hatalmat gyakorló kormány nem távozik, mindeddig megtartották.

 

A karácsonyi időszak zajos forgataga idején a politizálás mellett igyekeztek az ünnep valódi mivoltára, bensőségességére, a szeretetre, s nem utolsó sorban ennek alkalmazott, gyakorlatias mivoltára irányítani a figyelmet. Mint mondták, ebbe beletartozik a család, a haza iránti szeretet és az ebből adódó, s ennek érdekében történő cselekedetek is. Ennek jegyében az ünnepi hangulatban sem tekintettek el például a legaktuálisabb, mindenkit érintő egészségügyi átalakítási kérdéstől sem. Tájékoztató filmek vetítése mellett kb. 20 járművel vettek részt a Liga nevével fémjelzett tiltakozás támogatására szervezett útelzárásokon is.

 

Az összetartozás, az összefogás jegyében más, hozzájuk közelálló rendezvényeket is gyakran támogatnak résztvételükkel, Wass Albert megemlékezésektől a csütörtökön, Polgáron zajlott tiltakozó demonstrációig Tóth József MSZP-s polgármester ellen. Aláírásgyűjtéseket folytatnak az egészségügy privatizációja ellen a Liga felhívására és a csatlakoztak a Magyar Gárdát ért alaptalan támadások elleni aláírásgyűjtéshez is. Mindezt az esti, Kossuth szobor tövében zajló gyűléseik mellett teszik, melyeken 20-70 fő közötti létszámban jelennek meg érdeklődők minden nap. A legrégebbi tüntetők nem mindennap járnak már ki, de újabbak csatlakozásával a változó összetételű csapat minden este számottevő létszámban aktivizálja magát, ismert és kevésbé ismert felszólalók kapnak mikrofont.

 

Szervezésükben a következő nagyobb volumenű esemény a következő csütörtökön történik majd. Ekkor 15 órától a Budai Ézsaiás utcán, a rendőrség központja előtt fognak demonstrálni a verekedő rendőröket felmentő határozatok és az ítéletekre adott cinikus rendőr-vezetői reakciók miatt. Mindezt kiemelten nem a helyi rendőrök ellenében teszik, hiszen az itteni békés demonstrációkon azok mindig észrevétlenül, korrekt módon biztosították a rendezvényeket, intézkedtek hogyha kellett, és nem avatkoztak be, ha nem volt szükséges. A január 30-ai 500. tüntetési napot is kiemeltként kezelik, vendég előadókkal, felszólalókkal készülnek a kerek számra.

 

Kapcsolódó deol.hu cikkek:

Forgalomlassító demonstráció  

Tóth József: csak ürügy vagyok a kormány lejáratására

Vizsgálat - újra  

A célpontban: Tóth József

Béke tér  

A fagyok után most a kánikula teszi próbára a tüntetőket

 

Kapcsolódó linkek:

A debreceni tüntetők honlapja

A Liga népszavazási kezdeményezése

A Magyar Gárda honlapja

Ügyészek készítik fel a rendőröket a hamis tanúzásra